10 de maig 2007

Una bona notícia...

No, no ho és que un fatxa (amb perdó de la parauleta, primer, i en la línia del que comentava en Puji l'altre dia) sigui el nou president de la República Francesa. El que és una gran notícia, sobretot per a l'altre país veí nostre, és que el 85% d'electors francesos hagin decidit donar-li suport o rebutjar-lo.

Vulguis que no, un sistema electoral basat amb una primera volta eliminatòria i una segona decisiva és entre emocionant i perillosa. Emocionant perquè sempre tens l'aiaiai (bueno, no n'hi haurà per tant, segurament) de què el teu partit 'classifiqui'. Perillosa perquè el desencís de no fer-ho pot ser sinònim d'abstenció. En aquest sentit, els candidats que es van quedar pel camí i no van passar a la gran final no van contribuir gaire a animar els seus electors a escollir nou president. D'una banda, el centrista François Bayrou es va cagar literalment en els dos candidats finalistes, mentre que el maligne Le Pen va fer una crida (l'únic que saben fer aquests energúmens) a l'abstenció.

Amb tot, i com deia, els francesos van sortir massivament al carrer i novament ens van donar una lliçó. La política és important i ens ha d'importar, més enllà de la (in)competència dels seus actors principals. Polítiques socials, migratòries, seguretat, política internacional... són temes que segurament hauran decantat la balança a l'hora de decidir cada sufragi, àmbits d'actuació amb polítiques concretes que s'acabaran veient al dia a dia d'aquell país.

Insisteixo, no me n'alegro gens de la seva victòria i espero que no sigui el símptoma de l'aixecament d'una onada dretana per Europa que s'acabi escampant cap aquí (ho sento, ni m'hi sento ni sóc de dretes). En tot cas, és de suposar que els francesos saben bé a qui han escollit i per què ho han fet. Això sí, com m'agradarien uns resultats de participació així per al meu país: potser no compartiria el resultat, però sí que em sentiria membre d'una societat responsable, compromesa i activa (que no gamberra, com els garrulos que han estat provocant aldarulls i que dubto que coneguin el significat de la paraula 'urna') vers el seu futur.

6 Comments:

Blogger Ferran Porta said...

He vingut a petar al teu bloc navegant per aigües virtuals... Vaig fer un post en el mateix sentit, mostrant una certa "enveja" per l'alt nivell de participació a les eleccions franceses (tot i que també lamento el resultat; a part de tot, en Sarko té cara de mala llet!). Salut.

9:55 p. m.  
Blogger Puji said...

Albert, a vegades em sembla que em llegeixes la ment, i és que pensem molt igual en moltes coses. Un cop més estic totalment d'acord amb tu.

Fa dies que ho dic: si esteu fins els ous dels mediocres que ens representen, no els voteu. Però voteu. En blanc, nul, als verds, a otra democracia es posible, a partit per la legalització, a batasuna o a falange autentica, però voteu, si us plau!

10:18 a. m.  
Blogger Unknown said...

Hey Ferran, benvingut! Per ara només he pogut fer una visita fugaç pel teu blog... m'ha agradat molt el títol! i és que en fa, de mandra...

Puji, és el que té... penso que l'abstenció és molt nociva per la democràcia. Votar és un dret però també hauria ha de ser una obligació (moral, si ho vols... es podria discutir sobre el tema). Vivim en societat i ens regim pel que aquesta decideix, si la societat se'n desentén... Tampoc estic d'acord amb l'abstenció com a càstig, pel mateix que tu dius, si els polítics que tenim són uns cutres també hi ha la fórmula per expressar aquest descontentament sense desatendre el pas per les urnes.
També és certa una cosa, s'ha de seguir avançant en trobar noves fórmules que facilitin el vot (per internet, p.ex.) i també estimulin la participació dels ciutadans (passar per 'caixa' cada quatre anys... és poca cosa, la veritat).

11:08 a. m.  
Blogger Gerard Agudo said...

Doncs la veritat tinc enveja del 85%!!!

2:20 p. m.  
Blogger Otger Cataló said...

Ja comencem ... i el monstre de la dreta assetjarà europa i ens sortirà un tercer braç i tres orelles ... jejejeje ... el que es bo és la participació i també és bo que a Europa hi hagi alternancia política ... Salut a tots !!!

3:16 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Yo lamento ser un elemento tocanarices, pero no lo hago a propósito. A mí me parece muy bien que la gente vaya a votar, y me parece igualmente razonable (en determinados casos) que la gente se quede en su casa (si la tiene). Igual habría que pensar por qué en Francia la gente va y aquí vamos menos. Igual el sistema ayuda. Igual el presidencialismo anima el voto. O a lo mejor es que lo franceses tienen algo que votar...

10:14 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home