29 de setembre 2006

ERCPSCPSOEICV, O CiU


Xocant cartell preelectoral el que presentava, com una alternativa, el director de campanya de CiU, David Madí, el passat 25 de setembre. Perdó, és que aquests temes m'encanten.

El cartell és innovador en el llibre d'estil convergent, ja que és la primera vegada que en un cartell de CiU hi apareixen altres partits rivals, però no és la primera vegada que es fa: ERC i PSC, els dos de forma un pèl matussera, ja ho van fer servir en el seu moment. Amb tot, l'Arturí ha desautoritzat el cartell del 'Mag Madí' (segons llegeixo a El Periódico d'avui). I penso que és una decisió encertada perquè el cartell desprèn missatges subliminals i, a més, provoca una resposta immediata que fa referència a un partit que no hi apareix (els traeix el subconscient?) i del que CiU no en vol sentir ni parlar.

Sempre trobo lletja la publicitat deslleial a l'estil de: 'el yougourt A tiene más bífidus que B', a no ser que s'utilitzi l'ingeni per fer-ho de forma creativa. En aquest sentit, assenyalar tres partits que han estat governant junts amb resultats 'irregulars' (vaaale, he estat suau, aquí) i presentar-te com l'alternativa perfecta (emfatitzant-ho amb els colors: tripartit en negre-gris fosc, CiU taronja llempant) a mi personalment, si m'hagués de plantejar una campanya, no em faria el pes, perquè és provocar de forma gratuïta i sempre és més constructiu parlar de tu que no pas criticar a un altre perquè t'escullin.

Les bases d'ERC i la majoria del sector 'Convergència' tornen a anar trempats perduts pensant en una coalició de govern ERC+CiU (els d'Unió no, que trempera la justa). I tu, va i fots a ERC al bàndol dels menosmola a la primera de canvi (extranya tàctica, la d'insultar, de bones a primeres, a la que vols acabar seduint). De fet, sembla que els primers episodis de 'festeig' ja s'han produït en forma de reunió secreta entre en Mas i en Carod en un hotel (mmmmm) el passat 25 de setembre, també.

D'altra banda hi ha lo dels missatges subliminals... i és que el cartell té estopa per tots els partits menys pel PP. Cert, no fa falta enfonsar-los més, que ells ja ho fan prou bé però... el matís maniqueu del cartell no deixa lloc a dubtes: ERC, PSC (que a més és PSOE, brrrrr) i ICV, són doleeeents; CiU, és boooo... i PP? PP és una opció com ho és posar-se mitjons a rombos, però els altres tres són dolents, que et quedi clar.

Aquest plantejament porta directament a la resposta contundent de la que us parlava abans: si ERC+PSC+ICV és segur que pactaran i tu et desmarques de tots tres... arg! tu, si has de pactar, ho faràs amb el partit d'en Darth Vader, que és a l'únic que no critiques!!!!! A mi és el primer raonament que em va venir al cap en veure el cartell... Ara, sens dubte, NO ÉS UN BON CARTELL.

Finalment s'ha optat (després que en Mas així ho demanés) pel gris, però al cap i a la fi clar, 'Més tripartit? No, gràcies'. Aquest, crec que tot i ser més senzillot, és menys problemàtic, encara que segueixi incidint en el que deia del model de la publicitat deslleial (és clar que, en ser una de les armes que es farà servir en campanya, el fracàs del tripartit, és normal tirar per aquesta via). En primer lloc no esmentes als teus rivals (això, encara que sembli una tonteria, perquè tothom sap qui són els del tripartit, no ho és tant, ja que el nom dels teus rivals no surt, per tant un no va enumerant els partits que hi ha). En segon, assenyales el tripartit com a dolent, però no els seus integrants per separat (cosa que t'obre portes i no 't'hipoteca' tant com l'anterior de cara a futurs pactes). I, finalment, el PP segueix sense aparèixer, però aquest cop no hi ha un camí mental tan clar perquè t'enrecordis.